جک هیدرولیک
وظیفه تبدیل انرژی هیدرولیک به مکانیک بر عهده جک هیدرولیک قرار دارد که با ورود روغن هیدرولیک به آن به صورت خطی حرکت میکند.عملکرد آن به این صورت است که نیرویی وارد بر روغنی که در یک استوانه کوچک قرار دارد، وارد می شود. این نیرو باعث انتقال روغن متراکم نشده به استوانه بزرگ تری می شود. آن روغن وارد شده به پیستون استوانه بزرگ فشار زیادی وارد میکند که باعث بلند شدن بار روی استوانه میشود. مکانیزم بالابرهایی همچون جرثقیل و … به همین شکل است . در نهایت ساده بودن ، بازده بالایی دارد.
از این امر ثابت شده در تولید و ساخت جک هیدرولیک استفاده شده که روغن تقریبا قابل فشرده شدن و متراکم شدن نمی باشد، به همین دلیل نیرویی را که بر خود وارد شده را منتقل می کند. در واقع همان نیرویی که وارد پیستون استوانه کوچک میشود در واقع به پیستون استوانه بزرگتر منتقل شده و سبب بالا رفتن آن نیز می شود.
جک هیدرولیک مانند سایر محصولات هیدرولیکی تشکیل شده از بخش ها و لوازم جانبی مختلفی می باشد،که به هنگام خرابی و یا فرسودگی براحتی قابل تعویض می باشند. جک هیدرولیک شامل انواع سیلندر جوشی (کامپکت). میل تایپ، تایراد ، کامپکت و سفارشی و لوازم جانبی می باشند.
جک هیدرولیک در دو دسته طبقه بندی میشوند :
- جک های یکطرفه : فقط دارای یک پورت ورودی روغن هیدرولیک میباشند. فقط سمت تمام قطر آنها تحت فشار هیدرولیک قرار میگیرد. این جکها تحت تاثیر نیروهای خارجی مانند نیروی وزن یا نیروی فنر باز میگردند.
- جکهای دو طرفه : دارای دو پورت ورود و خروج روغن هیدرولیک میباشند که از این طریق روغن به جلو و پشت پیستون منتقل شده و جک حرکت میکند. یکی از پارامترهای مهم برای انتخاب جک هیدرولیک، مقدار نیرویی است که آن جک میتواند اعمال کند که اصطلاحا به آن تناژ جک میگویند. ابعاد جک را میتوان با استفاده از این پارامتر تعیین نمود.
جک پنوماتیک از لحاظ عملکرد کلی شبیه به جک هیدرولیک میباشد. تفاوت آنها در این است که سطح فشار کاری جک پنوماتیک معمولا در محدوده ماکزیمم ۷bar میباشد و به جای روغن هیدرولیک از هوای فشرده برای حرکت آن استفاده میشود. بهتر است در صورت نیاز به نیروهای کم، جک پنوماتیک را جایگزین جک هیدرولیک کرد.
از کاربردهای جک هیدرولیکی :
- ماشین های کمپرسور
- بلند کردن ماشین آلات سنگین
- پالایشگاه ها
- جرثقیل ها
- حفاری زیر زمینی
- معماری
- برج سازی